Blog

Er du en god lytter?

19. april 2022

Er du en god lytter?

Du kan sikkert nikke genkendende til situationer, hvor du trods utallige forsøg på at forklare dig, stadig følte dig misforstået eller slet ikke hørt? Eller du har haft en samtale med en, og du tror, du har forstået vedkommende, for senere at finde ud af at du alligevel ikke har forstået personens budskab?

Begge dele er noget, der desværre ofte sker for mange mennesker, og årsagen ligger gemt i forskellen i blot at høre de udtalte ord og virkelig lytte til meningen bag ordene. Heldigvis er det sidste noget, du kan træne dig selv til at blive bedre til.

Jeg lærte for år tilbage at gengive modpartens ord efter endt samtale for at få bekræftelse for, om jeg havde forstået budskabet korrekt. Det er umiddelbart et godt værktøj for at sikre, at man virkelig har forstået budskabet, men det virker kun, hvis man virkelig har lyttet efter meningen bag ordene og ikke blot gengiver ordene ordret. Det sidstnævnte bekræfter kun, at din hørelse virker.

At virkelig lytte til en person kræver mere end blot et par ører. En god lytter er åben og skaber en sikker atmosfære, hvor din samtalepartner føler sig tryg til at ytre sig og føler sig lyttet til. Og hvor vedkommende føler sig forstået.

Gode råd til at træne dig selv i at blive en bedre lytter:

1) I stedet for at dømme og være forudindtaget, så mød din samtalepartner med oprigtig nysgerrighed
2) Spørg ind. ”Fortæl mig mere…”
3) Lyt – og tillad, at der bliver stilhed.
4) Fokuser på virkelig at lytte efter meningen bag ordene, der bliver udtalt, og undlad samtidig at konstruere modsvar i dit hoved. Vær til stede lige nu i samtalen – ikke flere minutter foran.
5) Tal først, når du er sikker på, at din samtalepartner har talt færdig. Afbryd ikke.

Vil du læse mere fra A-life?
Få mere at vide
Har du spørgsmål?

Har du nogle spørgsmål, eller ønsker du at vide mere om dine muligheder, er du velkommen til at henvende dig, så vi sammen kan vende dine ønsker og behov.